Петте най-добри ястия със сирене в света
Международният хранителен справочник – TasteAtlas, издаде списък, в който класира най-добрите ястия в света, които съдържат сирене, вземайки предвид хиляди проверени потребителски оценки от цял свят (от повече от 13 000 прегледани оценки близо 9000 са проверени, за да се гарантира автентичността им).
Уебсайтът е известен с това, че обръща внимание на традиционните кухни по цялото земно кълбо. А експертите от TasteAtlas подчертават, че този рейтинг е моментна класация на ястията, които са най-харесвани както от местните консуматори, така и от международните туристи, а не е вечна и абсолютна присъда.
Освен с традиционната си баница, България участва в класацията и с кашкавал пане, който заема 61-ва позиция в списъка.
Вижте кои са 5-те най-добри ястия със сирене в света:
5. Проволета
(Аржентина)
Проволетата е апетитно предястие, направено от сирене проволоне. Сиренето се пече докато стане лепкаво и на мехурчета, като предварително се подправя с подправки по желание, но най-често с риган, чесън и люспи чили. Поднася се обикновено горещо в чугунен тиган, от който разтопеното сирене се загребва с филийки препечен хрупкав хляб.
4. Саганаки
(Гърция)
Саганаки е, най-просто казано, печено сирене и макар да е едно от най-семплите ястия в гръцката кухня, благодарение на рецептата, която изисква само три продукта, то е невероятно вкусно. Името произлиза от съда, в който обикновено се приготвя ястието – „сагани“. Това е малък тиган за пържене с дръжки от двете страни, дебело дъно и с кръгла или овална форма.
3. Баница
(България)
Баницата присъства на трапезата на българина по всяко време на годината и е подходяща за закуска, обяд и вечеря. Традиционната българска баница обикновено се приготвя с бяло саламурено сирене, но често за плънка се добавят и други продукти – спанак, лапад, ориз, картофи, ябълки, тиква и др. Така или иначе класическата баница със сирене е любима на поколения българи.
2. Хачапури
(Грузия)
Хачапури е грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене. Приготвя се затворено или полуотворено. Съдържа голямо количество сирене, като теглото му е около два пъти повече от това на тестото. Сервира се като основно ястие. Наименованието произлиза от грузинските думи хачо – извара и пури – хляб. Патентовано е като едно от националните грузински ястия.
1. Бел муж
(Сърбия)
Бел муж не е бял мъж на диалектен език, както звучи. С това странно име е обозначено традиционното ястие на торлаците, живеещи в западна Стара планина от двете страни на българо-сръбската граница. То се приготвя по жътва за работниците на полето. Според легендата, някога жътварите гощавали Свети Петър със сирене, но времето било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава светецът го поръсил с брашно и се получила вкусна гозба за чудо и приказ. Приготовлението не е никак сложно, но пък резултатът е забележителен, щом това ястие заема първото място в тази класация. Прясно меко сирене се поставя в дълбок съд и отгоре се сипват сол и разтворено във вода брашно. Готви се на силен огън, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица, докато се сгъсти.