Най-популярните видове кафени напитки
Кафето е любима напитка за повечето хора. Трудно е да си представим началото на деня без неговия аромат.
Разнообразието от кофеинови напитки е огромно поради различните вкусове на всеки човек. Съществуват обаче някои по-често употребявани начини на приготвяне, които са дали и име на дадените видове напитка.
Въпреки любовта си към кафето, не трябва да забравяме, че не бива да се прекалява с неговата употреба. Предозирането може да увреди здравето. За хората, които не могат да си позволят да пият кафе или пък желаят да намалят количеството, има различни заместители, които също така могат да ободрят и освежат – зелен чай, женско биле, черен чай, женшен, безкофеиново кафе.
1. Еспресо
Еспресото е чисто кафе и е най-разпространената форма на приготвяне на кафе. Повечето традиционни рецепти са вариации на количеството кафе, нужно за приготвяне на еспресо. „Еспресо“ е името на напитката, но по-скоро думичката означава самия начин на „сваряване“ на кафето.
Приготвя се чрез гореща пара и много малко количество вода, което преминава през ситно смляно и плътно натъпкано изпечено кафе. Начинът, по който е приготвено, до голяма степен влияе на вкуса и качеството на кафето. За да се приготви качествена и хубава чаша еспресо, са необходими 7-8 грама смляно кафе. Хубаво е самото смилане на зърната да стане непосредствено преди приготвянето на напитката. Ако има образуван каймак, това е сигурен показател за хубаво и плътно кафе. По принцип най-доброто еспресо, с най-фин вкус и аромат, се приготвя от 100% зърна Арабика, но най-често се използва сортът Робустика поради по-високото съдържание на кофеин и по-ниската цена. А иначе всеки сорт е подходящ, важното е да е майсторски приготвен.
Първата, що-годе съвременна кафемашина (макар и ръчна), за еспресо е направена през 1931 г. от италианеца Акиле Гаджо. При приготвянето на еспресо с нея, вода с температура около 80°C преминава през дозатор, пълен с относително ситно смляно кафе, с налягане от около 8-10 бара. Комбинацията от невисока температура и високо налягане позволява максималното извличане на вещества, включително и ароматни масла, придаващи на кафето специфичния приятен вкус и аромат.
2. Турско кафе
(известно също като гръцко кафе)
Един от най-древните методи за приготвяне на кафе. Обикновено се приготвя в джезве от бронз или мед със стеснено гърло, за да се получи хубав каймак. Смилането за турско кафе е максимално ситно. Кафето се поставя във водата, като при класическия начин още в началото се добавя захар. Вари се на много бавен огън, за да се получи гъсто кафе и да се извлекат всички съставки. Майсторите на турско кафе го оставят да се „надигне“ няколко пъти за по-наситен вкус. Веднага след това се сипва на тънка струйка в малка чашка. По желание се добавя кардамон или други подправки. Преди сервиране се оставя за известно време, за да може да се утаи преди отпиване.
3. Шварц кафе
Филтър, филтрирано или шварц кафе, е популярен метод за приготвяне на напитката, който най-общо представлява обливане с гореща вода на изпечени и смлени зърна кафе, поставени във филтър. Водата се процежда през кафето, извличайки аромати, масла и есенции, след което преминава през филтъра. Утайката от кафето се задържа във филтъра, а готовата напитка изкапва в поставения под него съд. Има много различни машини за приготвяне на шварц кафе, но принципът на всички е един и същ. Кафето, приготвено по този начин е леко, без утайка, филтрирано от някои масла, опасни за хора с различни заболявания.
4. Американо
Американото е вид еспресо, разредено с топла вода. Смята се, че името е произлязло като подигравка към американците, които разреждали напитката си, защото не можели да пият чисто силно еспресо, когато за първи път то придобива популярност в Америка. Американото също е ароматно и вкусно кафе, но е по-леко от нормално еспресо. То е подходящо за всички, които обичат да пият „дълго“ кафе.
5. Капучино
Тази популярна напитка се превърна в неизменна част от менюто на всяко заведение. Обикновено се състои от равни части еспресо, кипнато мляко и разпенено мляко. Всичко това прави вкуса на кафето по-разреден и по-слаб. Традиционно капучиното се приготвя като след затопляне на мляко до получаване на пяна се добавя току що направено късо еспресо. Наливането на еспресото в млякото става по специфичен начин, така че да се запазят двете различни напитки без да се смесят. Някои поръсват капучиното с канела или парченца шоколад, а други добавят повече мляко. Всички кафетерии правят свои вариации, за да задоволят вкусовете на редовните си клиенти. Някъде може да се срещнат наименованията „сухо капучино“ (dry cappuccino) или „мокро капучино“ (wet cappuccino). При първото кремообразната пяна от мляко е повече, за сметка на горещото мляко, а при второто обратно.
Интересен факт е, че наименованието на капучиното идва от прическите на италианските монаси капуцини, които си бръснели главите само отгоре и оставяли коса отстрани.
6. Фрапе
Това е студено еспресо, популярно в Европа и Латинска Америка през летните месеци. Обикновено се приготвя чрез смесване на 1-2 супени лъжици инстантно кафе, захар, вода и лед. Разбива се с машинка или шейкър до получаването на гъста пяна. Добавя се студена вода или мляко и се сервира във висока чаша със сламка. За разнообразие могат да се добавят различни вкусове, шоколад или слаб алкохол.
7. Айс кафе
Има много рецепти за приготвянето на айс кафе, но най-разпространената е с доза еспресо да се залее топка ванилов сладолед във висока чаша. Може да се добави калпак от сметана, лед и настърган шоколад.
8. Нескафе
(инстантно, разтворимо кафе)
„Нескафе“ е всъщност марка разтворимо кафе, но хората са възприели да наричат така всички разтворими (инстантни) кафета. Популярността на този вид кафе се дължи вероятно на много лесния и удобен начин на приготвяне и възможността да се използва в различни комбинации, а не чак толкова на вкусовите качества. Представлява екстракт от зърната на кафееното дърво, които се преработват и се превръщат в гранули и прах.
Приготвянето се състои в заливането с гореща вода на няколко лъжички (според това колко силно искате да е) от кафето. Разбърква се, по желание се добавя захар и мляко и е абсолютно готово за пиене. Табиетлиите предварително капват по няколко капки студена вода в сухата смес и бъркат продължително, за да получат хубав гъст каймак. Някои предпочитат да разтварят кафето си в студена вода, други в горещо мляко – въобще вариациите са безкрайни – според вкуса и предпочитанията.
9. Безкофеиново кафе
Безкофеиновото кафе е чудесен вариант за хората, които обичат вкуса и аромата на напитката, но по някаква причина не могат или не трябва да приемат кофеинови напитки. За безкофеиново се приема кафе, в което има до 3% кофеин. То може да бъде абсолютен заместител на стандартното кафе и да се употребява във всички форми, както обикновеното кафе, но действието на кофеина е сведено до минимум.
Премахването на кофеина от кафените зърна се постига по различни начини, но най-често това се случва с накисване на още
зелените кафени зърна в топла вода, като при това се отстранява както кофеинът, така и повечето ароматни вещества. От получения разтвор с активен въглен се отделя кофеинът, а всички останали ароматни съединения се използват за накисване на вече безкофеиновото кафе, като то поема обратно ароматите, изгубени при първото накисване. След това кафето се обработва по стандартния начин – изпичане, смилане, пакетиране.
10. Кафе с алкохол
Подправянето на кафе с алкохолни напитки е широко разпространена практика. В различните региони комбинациите са различни. Голяма част от тях с времето са извоювали популярност и се предлагат в заведенията по целия свят. Такива са ирландското кафе (Irish Coffee) — ирландско уиски, кафе и бита сметана; ирландско двоен крем (Irish Double Cream Coffee) — ирландски крем ликьор, кафе и сметана; френско кафе (French Coffee) — ликьор от портокалови кори (Grand Marnier), кафе и сметана; кафе Роял (Cafe Royale) — бренди (коняк или арманяк), кафе и сметана; немско кафе (German Coffee) — шнапс (Kirschwasser) и кафе; кафе Амарето (Amaretto Coffee) — ликьор амарето и кафе; английско кафе (English Coffee) — джин с кафе; кафе Калипсо (Calypso Coffee), известно още като Испанско кафе или Ямайско кафе — ром, ликьор кафе, кафе и сметана; монашеско кафе (Monk’s Coffee) — кафе и билков ликьор (Benedictine)… Въобще разнообразието е безкрайно и зависи само от вашата фантазия.