10-те най-вкусни ястия на Балканите
Кухнята на всяка балканска страна е богата и уникална, въпреки че много от ястията си приличат. Всяка страна си има своите традиционни ястия, с които се гордее, но животът и традициите до голяма степен са се преплели в резултат на исторически събития и миграция, което се е отразило и на храната.
Източник: Vesti.bg
Вижте 10 от най-вкусните балкански ястия:
Гюллач

Великолепен и лек десерт, който от XV век е един от символите на османското сладкарство. Някои изследователи го смятат за първообраз на баклавата. Най-ранните сведения за този десерт датират още от XIV век, а от XVI век рецептата става толкова богата, че е достояние само на най-богатите домове в Османската империя. Спомената е като част от тържествените софри в двора на султан Сюлейман Великолепни. В съвременна Турция гюллачът е сезонен десерт и се прави основно за Рамадан.
Мамалига

Полента, мамалига, качамак – различни наименования на едно традиционно балканско ястие. Мамалигата идва от Румъния, но е традиционно ястие и в България, Турция, Сърбия, Босна, Херцеговина, Македония и Черна гора. Приготвя се от царевично брашно и се използва като еквивалент на хляба. Може да бъде поднесена по различни начини – с масло, сирене, прясно мляко, пръжки.
Дзадзики

Гръцка салата, която се конкурира с българската шопска по популярност. У нас е позната като „Снежанка“. Среща се и в турската, и в македонската кухня. Традиционно в Гърция се приготвя от кисело мляко, краставици, чесън, сол, зехтин, копър или магданоз.
Менемен

Традиционно турско ястие, което много прилича на нашия миш-маш. В Турция менеменът се поднася традиционно сутрин за закуска. Сервира се направо с тигана, яде се без вилица, топи се направо с хляб. Включва добре познатите за миш-маш продукти: лук, зелени и червени чушки, домати, яйца, зехтин, сол, черен пипер и магданоз.
Мекици

Традиционно българско ястие, което може да накара всеки да си оближе пръстите. Мекиците са нещо като български еквивалент на поничките, защото и при тях има тесто, което се пържи в гореща мазнина. Обявяват ги за вредни, но са толкова вкусни, особено когато са гарнирани с някое домашно приготвено сладко и сирене.
Taвче-гравче

Това традиционно македонско ястие е разпространено и в съседните балкански държави. Прилича много на нашенската боб яхния на фурна. Приготвя се в типични глинени тави и съдържа боб, кромид лук, олио, сухи червени чушки, червен пипер, джоджен и сол.
Баница

Няма как да пропуснем това печиво. Приготвена само със сирене, със спанак и сирене, с тиква и орехи, с локум и с каквото още ни хрумне, тя присъства често на масата. Може да се хапне за закуска, обяд или вечеря. С айрян, с боза, с чай – баницата върви с всичко и въпреки голямата ѝ калорична стойност, тя остава наш фаворит за всякакъв повод. В другите балкански страни я наричат бюрек, но вкусотията си е същата.
Плескавица

Плескавицата е едно от най-популярните ястия на Балканите. Идва от Сърбия, но може да я срещнете често и в Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония. Това не е просто мляно месо, изпечено на скара. Може да бъде приготвена от различни видове меса – агнешко, свинско, говеждо или телешко. Ще я получите сервирана в чиния с богата гарнитура и няма да съжалявате, че сте я поръчали.
Сарми

Те присъстват в повечето балкански кухни. В България основно има два вида – лозови и зелеви, в зависимост от продукта, с който е завита плънката. А тя може да бъде както постна, така и с кайма. Основна съставка е оризът, който може да бъде овкусен по различен начин.
Балокуме

Традиционни албански бисквити, които произлизат от град Елбасан, но са популярни в цялата страна, както и в албанските общности. Приготвят се от царевична каша, яйца, захар и масло. Непременно опитайте тези сладки.