5-те най-популярни сгряващи напитки през зимата
Настане ли зима, натиснат ли ни студовете, започваме да търсим всевъзможнi начини да се сгреем – обличаме дебели дрехи, екипираме се с шапки, шалове и ръкавици и т.н. Често обаче това не е достатъчно, особено ако сме на екскурзия и се разхождаме навън или ни се налага да чакаме по-дълго градски транспорт на открито. В такива моменти на помощ идва някоя сгряваща напитка, която – особено изпита в добра компания, може да ни накара да забравим студа зад прозореца.
Вижте 5-те най-популярните напитки за зимата:
Чай
Естествено, кралят на напитките през зимата е чаят! Каквито и ароматни билки да изберем, няма да сгрешим. Чаша топъл чай е незаменим приятел в студените дни, а ако добавим мед или лимон, ще получим полезна сгряваща напитка, която можем да консумираме в неограничени количества по всяко време на денонощието. Чаят е традиционно питие за много страни, но на особена почит се радва във Великобритания, Русия и азиатските държави.
Ирландско кафе
Това не е класическото кафе за разсънване, но е перфектната напитка, която може да ви сгрее в късния следобед или ранната вечер, след приключване на работа. Тайната на това въздействие се крие в малката доза алкохол, която съдържа. Класическият вариант се прави от кафе, ирландско уиски, сметана и кафява захар.
Греяно вино
Зависи в коя държава се намирате, приготовлението може да е различно, но все пак греяното вино е най-известната сгряваща алкохолна напитка през зимата. В Германия го наричат „Gluhwein“ (пламтящо вино) и го пият в огромни количества през зимата. Най-често в горещото червено вино се добавят захар и подправки, както и плодове.
Грог
Грогът също е много популярна зимна напитка, чиято история се свързва с Кралския военноморски флот на Великобритания. Класическият грог се приготвя с черен чай и ром, но в много от вариантите се използва коняк. В днешно време съставките му са разнообразни според мястото, където го приготвят – може да съдържа захар, мед, билки и подправки, плодове, карамел и дори бита сметана. Алкохолното съдържание на грога е много по-високо, отколкото в греяното вино, така че трябва да се консумира внимателно.
Пунш
Пуншът е топъл коктейл от пет съставки – плодов сок, вино, ром, захар и подправки. Особено популярен е в САЩ. Разбира се, и при него има най-различни варианти, като често ромът се замества с коняк или бърбън, захарта – с мед, а виното – с гореща вода. Пуншът не трябва да е много силен, затова за него се използват сухи трапезни вина, които не съдържат захар. Единствената задължителна съставка във всички варианти е плодовият сок.
Източник: Пътешественик