15-те най-полезни храни

Начинът на хранене е от изключително значение за здравословното състояние на човека. Консумирайки достатъчни количества от тези храни, можете да живеете над 100 години.

1. Орехи

Орехи

Орехите са пълни с жизненоважни за нашето тяло и мозък микроелементи. Ядките съдържат протеини, фибри, антиоксиданти, полезни мазнини, както и витамини и минерали. Орехите са полезни при сърдечни заболявания, засилват имунитета и забавят стареенето, подпомагат работата на мозъка. Полезни са и в борбата с ракови заболявания, намаляват кръвната захар, укрепват костната система и косата, намаляват последиците от стреса и др.

2. Лимони

Лимони

Лимоните вероятно са най-добрата храна при липса на витамин С. Едно от основните свойства на лимоните е способността им да регулират pH  и да алкализират тялото. Действат диуретично, прочистват кръвта, контролират проявите на настинка и грип – болно гърло, респираторни проблеми. Също така лимоните са полезни при високо кръвно налягане, при стомашни проблеми, при наднормено тегло, подобряват състоянието на зъбите, кожата и косата. Не е за пренебрегване и фактът, че флавоноидите в лимоните потискат развитието на раковите клетки.

3. Броколи

Броколи

Броколите са чудесен източник на витамин К, който помага за изграждането на здрави кости и укрепва имунната система. Консумацията на броколи намалява риска от затлъстяване, рак, диабет, сърдечни заболявания. Благодарение на съдържащия се витамин С, броколите предотвратяват стареенето.

4. Фасул

Фасул

Фасулът е източник на здравословни растителни протеини, които са най-лесният начин да поддържате тялото си. Съдържа много фибри, които помагат на храносмилането. Също така фасулът може да подпомогне регулирането на кръвната захар, тъй като има нисък гликемичен индекс. Той съдържа също така и добро количество магнезий, който е много важен за здравината на костите и ставите.

5. Натурален шоколад

Натурален шоколад

Почти всеки човек обича шоколад. За да се извлекат максималните ползи от него обаче, трябва да се консумира не млечен, а черен шоколад. Той е мощен антиоксидант, понижава нивото на холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания. Освен това черният шоколад контролира нивата на кръвната захар, подобрява настроението, подпомага борбата с излишните килограми. Много полезен е за кожата, косата и очите.

6. Домати

Fresh red tomatoes on wooden table

Доматите неутрализират канцерогенните вещества и по този начин подпомагат борбата с раковите клетки. Те предотвратяват развитието на тромбози и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Полезни са за кожата, косата и костите, могат да понижават нивото на кръвната захар и да осигурят необходимите съставки за обогатяване на кръвта. Всеки човек трябва да консумира най-малко един голям домат всяка седмица.

7. Сьомга

Сьомга

Ако не сте вегетарианец, не забравяйте да включите богатата на протеини сьомга в диетата си. Сьомгата е една от най-богатите на Омега-3 мастни киселини риби, които понижават нивата на лошия холестерол и така осигуряват здраве за сърцето. Регулират дейността на белите кръвни клетки. Предпазват от рак и имат противовъзпалително действие. Сьомгата съдържа и много протеини, аминокиселини и полезни витамини, например А, В, D. Бедна е на наситени мазнини и калории, което я прави подходяща за хора с висок холестерол и сърдечни проблеми. Витамин D и калцият в състава ѝ се грижат за здравината на костите и зъбите. Сьомгата е богата още на минералите селен, цинк, фосфор и желязо. Има и детоксикиращо действие, като ни освобождава от натрупаните вредни вещества. Това нейно качество се дължи именно на омега-3 мастните киселини в състава ѝ. Както консумацията на всяка риба, така и на приемът на сьомга подобрява паметта и стимулира мозъчната дейност (рибата по принцип е известна като една от най-мощните мозъчни храни). Полезна е за зрението и метаболизма ни, помага ни да отслабнем. Разкрасява кожата и я прави много блестяща и еластична. Маслото от сьомга е в състояние да намали възпалението и болката, свързани с остеопороза и артрит.

8. Авокадо

Авокадо

Сред всички видове плодове авокадото се нарежда сред най-здравословните храни на планетата. То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамин А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Ежедневната консумация на авокадо намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, подпомага регулацията на кръвната захар, предпазва от рак. Освен това авокадото подпомага борбата с наднорменото тегло, тъй като съдържа доста фибри и ненаситени мастни киселини, които дават чувство за ситост за продължително време. Авокадото е източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които влияят благотворно на кожата и очите. То е подходящо за консумация даже и от малки деца.

9. Чесън

Чесън

Чесънът е полезен в много посоки и  повишава имунитета на организма към множество заболявания. Той понижава кръвното налягане, прочиства натрупванията в артериите, намалява риска от развитие на рак на дебелото черво. Всеизвестна е ползата му при инфекциозни заболявания, той може да облекчи различни видове болки, като например на зъб или ухо. Чесънът спомага за по-бързо заздравяване на рани и охлузвания, лекува акне, разстройство, облекчава последиците от ухапвания от насекоми и може да предпази от ухапвания на кърлеж. Чесънът също така е много ефективен срещу гъбички, повдига либидото, може да помогне за овладяване на астматичен пристъп.

10. Горски плодове

Горски плодове

Всички пресни плодове са чудесни за консумация, но горските са с най-много ползи за човешкото здраве. Най-добре е да се ядат през сезона, но и замразените са добра алтернатива, тъй като при термична обработка и консервиране се губят повечето им полезни свойства. Горските плодове са богати на фибри и имат ниско съдържание на захари, което ги прави достъпни за диабетици. Най-популярните горски плодове са боровинките, ягодите и малините. Боровинките съдържат витамините А и С, цинк, калий, желязо, калций и магнезий и са един от най-силните антиоксиданти. Незаменими са при инфекции на пикочните пътища, рак, болести, свързани с остаряването и мозъчни увреждания, възстановят състоянието на очите при дегенерация на макулата. Също така редуцират наслагването на лошия холестерол в кръвоносните съдове. Ягодите се нареждат веднага след боровинките по количество антиоксиданти, които предпазват и подсилват сърцето. Те са богати и на фолиева киселина, калий, фибри, манган и витамин С. Малините са друг добър източник на антоцианини и противоракови фитохимикали като елаговата киселина. Съдържат също калций, витамини А, С, Е, фибри и фолиева киселина.

11. Спанак

Спанак

Спанакът се смята за един от най-полезните зеленчуци, тъй като съдържа по-голямо количество протеини и минерални соли. Той е богат на фолиева киселина, желязо, калий, калций, цинк, магнезий и витамините А, С, В2 и В6, които действат добре при настинки и грип, подхранват кожата и очите. Той е полезен и при борбата с наднорменото тегло, предпазва от стомашни заболявания, рак на простатата и кожата. Редовната употреба на спанак спомага за справянето със стреса.

12. Зехтин

Зехтин

Зехтинът е натуралното масло, извлечено от плодовете на маслиновото дърво. Той е богат на олеинова киселина – мононенаситена мазнина, която е изключително здравословна и влияе много благотворно на гени, свързани с рака. Зехтинът съдържа големи количества антиоксиданти, има силни противовъзпалителни, антибактериални и противоракови свойства, може да помогне при инсулти и сърдечно-съдови заболявания, при наднормено тегло, при диабет, при ревматоиден артрит.

13. Кисело мляко

Кисело мляко

Киселото мляко е полезна и незаменима храна. То е богато на пробиотици, които коригират чревната микрофлора и така подпомагат дейността на храносмилателната система. Подпомага производството на витамин К, витамин В12 и усвояването на Са от костите. Половин кофичка кисело мляко доставя около 14 % от необходимото дневно количество калций на организма. Киселото мляко е и добър източник на мазнини, част от които са наситени. Една от тях – свързаната линолова киселина не може да се изработи от тялото и трябва да бъде получена чрез храна. Тази линолова киселина е мощен антиканцероген, който подпомага и намаляването на телесното тегло, стимулира метаболизма и имунитета, намалява лошия холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това киселото мляко е добър източник на рибофлавин, фосфор и протеини. Колкото по-пълноценно е млякото, толкова по-голямо е съдържанието на полезните съставки

14. Яйца

Яйца

Яйцата са много питателни и имат много полезни свойства, поради което могат да бъдат наречени суперхрана. В едно яйце се съдържа всичко необходимо за клетките на човешкия организъм, но разбира се, не трябва да се прекалява с количествата. Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин, които се усвояват най-лесно именно от тях и са много важни за очите. Едно яйце съдържа 6 грама висококачествен протеин и всичките 9 есенциални аминокиселини. Жълтъците са добър източник на холин, важен за нормалното функциониране на мозъка, нервната и сърдечно-съдовата системи. Само 1,5 % от съдържаните мазнини са наситени и това подобрява липидната обмяна. Витамин D е най-лесно усвоим именно от яйцата, а той е много важен за регулацията на калциевия обмен, което пък от своя страна влияе на здравината на костната система. Консумацията на яйца благоприятства здравината на косата и ноктите поради богатото съдържание на витамини, минерали и сяра в тях. Също така те могат да намалят значително риска от рак на гърдата.

15. Сушени плодове

Сушени плодове

Сушените плодове са много полезни, особено  през зимата. В сушено състояние те запазват голяма част от микроелементите и витамините в себе си и създават допълнителен имунитет през студените месеци на годината. Сушените плодове подобряват настроението, даряват жизнена енергия и са добра алтернатива на захарта – те са богати на фруктоза, която задоволява потребността от сладко, без да вреди. Концентрацията на полезни вещества в сушените плодове е по-голяма, отколкото в пресните. Сушените ябълки са богати на калций, желязо, витамини С, B6, B2, E и други и са полезни за профилактика на настинки, сърдечни и ендокринни заболявания. Сушените круши съдържат дъбилни вещества, витамините А, С, В1, пектинови вещества и фитонциди, много целулоза, която нормализира работата на стомаха. Те имат противомикробно действие, спомагат за изхвърлянето на тежки метали и токсини. Сушените сини сливи съдържат дъбилни вещества, витамините A, С, В1, В2 и Р, натрий, калций и магнезий и подобряват въглехидратната обмяна, премахват чувството на тревога, повишават устойчивостта на организма към стресови ситуации. Сушените кайсии са богати на калий, каротин, органични киселини, калций, фосфор, желязо, витамин В5, помагат за укрепване на сърцето и повишаване на хемоглобина,  подобряват чревната перисталтика и подпомагат нейното прочистване.