10-те най-скъпи храни в света
Не са много нещата в този живот, които могат да ни направят щастливи… А храната е едно от тях. За да си позволим обаче редки и екзотични ястия, трябва да сме готови и да платим немалки суми за тях.
Вижте 10-те най-скъпи хранителни удоволствия в света:
10. Гъби мацутаке
1000 долара
Мацутаке (Matsutake) e микоризална гъба, която е разпространена в Азия, Европа и Северна Америка. Тя се отличава със своя пикантен аромат, напомнящ бор и трюфел. Тъй като расте под дървета от различен вид и има много специфични изисквания към средата, тази гъба се намира рядко. Още повече, че количеството ѝ силно намалява заради насекомите, които унищожават дърветата, в чиято сянка най-често растат. Но тъй като няма начин мацутаке да се култивира, съществува голям риск този вид да изчезне завинаги от лицето на земята. Поради всичко това цената на тази гъба е доста висока и достига понякога до 1000 и повече долара за кг. Гъбата мацутаке е достъпна само в Япония, Китай, Корея, Финландия, Швеция, САЩ и Канада. Използва се за супи и към оризови ястия, добре се съчетава с морски дарове, водорасли, соя, джинджифил и чесън.
9. Геврек „Бейгъл“ от хотел Westin
1000 долара
Тези гевреци произхождат по принцип от еврейските общности в Полша и Източна Европа. Разпространени са обаче в цял свят, евтини са и масово се ползват за закуска. Приличат донякъде на нашия варен геврек, посипан със семена. Има обаче един бейгъл, създаден от Франк Туджаг, главен готвач на хотел Westlin в Ню Йорк, който трудно може да бъде опитан от всеки, тъй като цената му е доста солена – един такъв геврек струва около 1000 долара. Тайната е в това, че той е намазан с малко крема сирене, подправено с бял трюфел и ризлинг желе от годжи бери, съдържащо златни люспици.
8. „Zillion Dollar Lobster Frittata“
2000 долара
Омлетът е едно от най-лесните за приготвяне неща и едва ли някой би се впечатлил особеноНякога поръчвали ли сте си скъп омлет? Ако обаче любопитството ви е по-голямо от пресметливостта, тогава може би бихте си поръчали омлета, наречен „Zillion Dollar Lobster Frittata“. Това ще ви струва 2000 долара, но решението си е ваше. Този вкусен и апетитен деликатес се предлага в ресторанта на хотел „Le Parker Meridien“ в Ню Йорк. Причината за високата цена са продуктите, които са вложени в това вкусно ястие. Върху легло от картофи е разположен омлет от 6 яйца и приблизително половин килограм месо от омар. Цялото това великолепие е покрито с около 300 грама черн хайвер от най-висок клас.
7. Рибай стек „Вагю“
2800 долара
Рибай стекът „Wagyu“ е един от най-известните, вкусни и скъпи деликатеси. За да се насладите на вкуса му в „Craftsteak“ в Ню Йорк, трябва да платите 2800 долара. Има причини цената му да е висока, но дали чак толкова… Рибай Вагю се прави само от японска порода говедо, което има генетична предразположеност така да трупа мазнини, че месото му да има мраморна структура и след приготвянето му направо се топи в устата. То е с високо съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
6. Къри „Samundari Khazana“
3200 долара
Кърито „Samundari Khazana“ се предлага в лондонския ресторант „Bombay Brassiere“. и е сред най-скъпите ястия в менюто му. Самото ястие е създадено, за да се отпразнува излизането на DVD на култовия филм „Беднякът милионер“. В превод „Samundari Khazana“ означава съкровищница от морски дарове. Както става ясно, рецептата представлява микс от къри, хайвер, морски охлюви, омар, пълнени пъдпъдъчи яйца, украсени с ядливо злато.
5. Пица „Royale 007“
4200 долара
Италианецът Доменико Крола, вихрещ фантазиите си в Шотландия, е прочут готвач. Той прави много и разнообразни вкусни пици, но се прочува с пицата „Royale 007“. В състава ѝ той включва напоен с шампанско хайвер, пушена сьомга, маринован в най-добрия коняк морски рак, резенчета месо от сърна и шунка, полята с оцет балсамико. Всичко това е украсено с люспици ядливо злато. Крола създава тази пица с идеята тя да бъде достойна за вкуса на прочутия агент Джеймс Бонд.
4. Черна диня „Денсуке“
6100 долара
Дините от сорта „Денсуке“ са доста редки и имат черна на цвят кора. Отглежда се само на остров Хокайдо в Япония и за една година могат да се отгледат много ограничени бройки от този плод. Освен нетрадиционната на цвят кора, сърцевината на динята е перфектна комбинация от твърдост, хрупкавост и сладост. В страната на изгряващото слънце денсуке се смята за изключително изискан подарък и поради тази причина цените често надхвърлят разумните граници.
3. Кралски пъпеш „Юбари“
22 872 долара
Кралският пъпеш „Yubari“ е отгледан за първи път през 1961 г. в Япония, в резултат на кръстосване на британския сорт Earl’s Favorite с американския Spicy. Резултатът се оказва удивително успешен, тъй като новият сорт съчетава всички най-добри качества. Важна особеност при отглеждането на кралския пъпеш е, че той се отглежда само в оранжерии. На всички етапи на растеж развитието на всяко растение се следи отблизо, стриктно се спазва температурният режим, който се променя няколко пъти през сезона, както и графикът на поливане и торене. Такъв специфичен микроклимат е ключът към успешното отглеждане на пъпеш Yubari и формирането на неговия световноизвестен вкус. Освен това на всяко стъбло японците оставят по един единствен плод, вярвайки, че така че всеки плод расте като единствено и обичано дете в семейството, което получава всичко. Това е една от причините за високата цена. Кралските пъпеши на Юбари се считат за особено ценен подарък сред японците. Те често се представят по двойки. Такъв подарък се представя най-често на известни хора, шефове, роднини, приятели в знак на особено уважение и почит. Присъствието на кралски пъпеш на масата се счита за знак за благополучие и просперитет в семейството.
Кралските пъпеши обикновено се продават на търгове в по 2 броя. Цената на пъпешите от първа реколта е силно ориентирана към търсенето и обикновено варира от 10 000 до 25 000 щатски долара на чифт.
2. Хайвер „Almas“
25 000 долара
Хайверът по принцип е луксозна храна, като най-добрите видове могат да струват 5000 евро и повече за килограм. Хайверът „Almas“ обаче надминава всички останали и е най-скъпият в света. Той идва от Иран и е толкова благороден и ценен, че бил пазен само за персийските шахове. На персийски „Алмас“ означава „диамант“ и точно така изглежда хайверът – кремообразно бял, светложълт или слонова кост, всяко зърно от който е с размер около 3,5 мм и блести като скъпоценен камък. Този деликатес се получава от особено стари есетри (60-80 години и дори по-стари) в Каспийско море и годишно може да се добие едва 20 до 30 кг. Един от малкото магазини в света, където можете да си купите хайвер „Алмас“, е „Caviar House & Prunier“ на Пикадили в Лондон и се предлага в 24-каратова златна кутия – разбира се със съответно доплащане.
1. Бял трюфел „Алба“
160 000 долара
Трюфелите винаги са били скъпи, но когато става дума за италианските бели трюфели от вида „Алба“, „скъпи“ придобива съвсем друго измерение. Високата цена на този продукт се дължи най-вече на много трудната му култивация. Специално обучени кучета откриват деликатеса в корените на вековни тополи, липи, дъбове и върби в зоната Ланге, област Пиемонт. И всяка година в местния замък Гринзан Кавур се провежда световни търг на бял трюфел. Мнозина наричат белия трюфел от Алба бяло злато, сравнявайки цената му с тази на благородния метал. В действителност сто грама бял трюфел се продават за няколко хиляди евро, докато черният струва само няколко стотин. Освен това черният се намира в цяла Италия целогодишно, докато белият единствено през септември и октомври в района на град Алба, област Пиемонт.