10-те най-силни алкохоли в света

От векове човекът произвежда различни видове алкохол с различна сила и концентрация. Първите сведения за производството им датират от VII-X век преди новата ера, когато в Китай са ги приготвяли чрез ферментация на ориз, мед и плодове. В Близкия изток пък са правели бира от ечемик и вино от грозде. По-късно виното е част от закуската на древните гърци и една от разпространените диети сред жителите на Рим. И тъй като ногообразието е твърде голямо, в света е приета единна мярка за измерване на съдържанието на алкохол в различните напитки, наречена алкохолен градус, който всъщност изразява каква част от цялата течност е чистият алкохол (етилов спирт). В исторически план, разбира се, е имало различни начини за сравнение, но към днешна дата почти целият свят е приел алкохолния градус, т.е. процентното съдържание на обема на алкохола в общия обем на напитката. Означенията на етикета могат да са различни – 40% Vol, 40% ABV, 40% v/v, 40% by volume, но смисълът им е един – в случая в 1 литър се съдържа 400 мл етилов алкохол и 600 мл вода.

Вижте 10-те напитки с най-високо съдържание на алкохол:

10. Джин „Bombay Sapphire“

Bombay Sapphire

47%

„Bombay Sapphire“ е чист, освежаващ и цитрусов джин с аромат на хвойна и черен пипер. Той е много добър вариант за любителите на водката. Напитката се появява в света в средата на 80-те, когато водката е начело на стила и начина на живот. Интересна е историята на дестилерията, в която се произвежда този джин. Тя се помещава в „Laverstoke Mill“, която в далечната 1086 г. е царевична мелница и е собственост на Хенри Завоевателя. През XVIII век е префасонирана на печатница за хартия, превърнала се в предпочитано място за отпечатване на банкноти за Британската империя. По-късно Томас Дайкин я купува с идеята за започне производство на джин. Към днешна дата, с помощта на дизайнери от Лондон като „Heatherwick Studio“, дестилерията представлява зашеметяваща къща от стомана и стъкло с форма на акордеон, където произвежда своите алкохолни и билкови продукти.

9. Арманяк „Domaine de Jaulin“ 1973

Арманяк Domaine de Jaulin

48,3%

Арманякът е роднина на коняка и се произвежда във Франция. Един от най-силните е арманякът „Domaine de Jaulin“ от 1973 г. със сила 48,3%. Изработен е в едноименото имение от семейство Darroz. Интересен факт е, че тази напитка се произвежда от лозя, които растат на един единствен участък от около 3 хектара с определен състав на почвата, който именно е причина за специфичността на напитката. Арманяк „Domaine de Jaulin“ отлежава 37 години в дъбови бъчви, а след това през 2010 г. е бутилиран в стъклени бутилки за продажба. Тази френска напитка е с уникален вкус и сила, тъй като не е филтрирана на студено и не е разреждана. Ароматът ѝ съчетава нотки на кафе, тютюн, ванилия, плодове и дъб. Препоръчително е този арманяк да се използва в чист вид, без каквито и да било мезета, за да се усетят всичките му качества. Все пак ако усещането на алкохолния градус е твърде силно, може да се добави вода, сода или сок.

8. Грапа „Agricola Bepi Tosolini“

GRAPPA Agricola Bepi Tosolini

50%

Тази кристално прозрачна грапа се произвежда в Италия. Дестилирана в рамките на 48 часа след пресоване на виното, тя запазва интензивните си аромати на каберне, мерло и рефоско непокътнати. Тази грапа може да се счита за суха и нейните аромати са изключително устойчиви поради високото алкохолно съдържание, което е качество за истинските любители на грапата. Отлежава в бъчви от ясен. При производството се използва както гроздето, така и неговите семена и чепки. Ароматът й е смесица от горски плодове и флорални ухания. Вкусът е приятен, а послевкусието – продължително, с постепенно разсейване. За да се усетят всички аромати на грапата, производителите препоръчват да се консумира на стайна температура.

7. Уиски „Glenfarclas 105“

Glenfarclas 105

60%

Шoтлaндcĸoтo yиcĸи ce e нaлoжилo ĸaтo гapaнт зa ĸaчecтвo и e нaй-тъpceнoтo в cвeтa. През 1968 г. семейната дестилерия „Glenfarclas“ решава да направи коледен подарък за работниците си и приятели. За целта, при положение, че стандартните уискита са 40%, те произвеждат серия с повишен алкохолен градус, а именно 60%. Резултатът се оказва толкова добър, че скоро „Glenfarclas 105“ се превръща в едно от най-любимите уискита на дестилерията. То има тъмен торфен цвят и богат, комплексен аромат на дъб, ябълки, круши и карамел. Вкусът му е богат и пикантен, благодарение на това, че отлежава в стари бъчви от вино тип шери. Може да се пие „чисто“ или в коктейли.

6. Бира „Snake Venom“

Бира Snake Venom

67,5%

Бирата „Snake Venom“ („Змийска отрова“) към момента се смята за най-силната бира в света и това не е чудно при положение, че алкохолното ѝ съдържание е 67,5%. Произведена от Brewmeister (марка бира от шотландската Keith Brewery Ltd.) за пръв път през 2013 г., веднага печели почитатели и се превръща в една от най-търсените бири на марката. Оправдава названието си чрез наситен и пикантен вкус. Пие се внимателно, на малки глътки и бавно. Всяка бутилка от 330 мл е придружена с писмо за удостоверяване и обяснение, а на клиентите е разрешено да купуват максимум две бутилки едновременно с идеята любителите на бирата да пият отговорно. Според характеристиките, описани в Drink Supermarket – сайтът, който Brewmeister използва за продажба на напитката, бирата има „сладък, орехов аромат, плодов вкус и огнено, интензивно покритие“.

5. Грузинска чача

чача

70%

Чачата е грузинското национално питие. Някои я наричат гроздова водка, други плодова домашна ракия, а за самите грузинци тя си е просто чача и даже има издаден официално патенет за алкохолхата напитка „Чача“. Суровината, от която се прави, е грозде от строго определени сортове. Интересни факти има около нейното производство. Всяко семейство използва свои тарикатлъци при производството. Когато се вари чачата, не се отделят нито първакът, нито патоките – всичко в кюпа. Рядко се прави препек. Силата на чачата грузинците проверяват като си потопят пръста вътре и го запалят – ако гори, но не пари, значи граусът е добър. За по-богат аромат, понякога чачата отлежава понякога в дъбови бъчви. Всеки уважаващ себе си грузинец има в дома си поне някакви запаси от чача, тъй като тя се смята за символ на дълголетие.

4. Ром „Bacardi 151“

Bacardi 151

75,5%

Тази световноизвестна напитка се произвежда в Южна Америка от тръстиков сироп и меласа. Странният тръпчив вкус е резултат от дългото отлежаване – около 8 години. Малцина се осмеляват да пият такъв ром неразреден – той се включва главно в коктейли. Прозрачен, с кехлибарена окраска. Вкусът му слива аромати на дъб и ванилия. Носител е на повече от 300 награди и титли. Производството на този ром е спряно поради твърде високото съдържание на алкохол – 75,5%, т.е. двойно повече отколкото в другите видове ром. Самата цифра 151 изразява именно това, но по американска система за измерване на алкохолно съдържание. Първоначално производителите вграждат метални предпазители в капачките на бутилките, тъй като съдържимото е силно запалимо и опасно – често този ром се използва при пиротехнически каскади и атракции. По-късно, след множество заведени съдебни дела от хора, наранени от пламъците, спират съвсем производството, въпреки че няма официално изявление относно този факт и това на пазара все още може може да се купи „Bacardi 151“.

3. Абсент „Jacques Senaux Black“

Jacques Senaux Black

85% ABV

Сред абсентите тази напитка е на първо място по алкохолни градуси. Създадена в Испания през 1956 г. и произведен по традиционни методи от смес от пелин, анасон и копър. При 85% алкохолно съдържание Black Absinthe има силен, но приятен вкус на сладък корен, с нежни вмъквания на пелин-анасон и ментова свежест за финал. Обикновено се сервира като шот, но в неразредено състояние има парещо-горчив вкус и малцина се осмеляват да го опитат. Затова главно се ползва за съставка в различни коктейли. За да се избегнат грешки, вариантите на този абсент са допълнително оцветени в различен цвят, а най-силният от тях е именно „Jacques Senaux Black“, който, както се разбира от името му, е черен.

2. Ликьор „Everclear“

Everclear

95%

Този американски ликьор е най-силният в своята категория. Наричат го още „дяволската вода“. Бутилират го в различни варизнти по съдържание на алкохол в него – 60%, 75,5%, 94,5% и 95%.Няма изразена миризма и вкус. Това качество е високо ценено от барманите, тъй като го прави идеален за създаване на разнообразни и супер-оригинални коктейли. Не се пие в неразреден вид. Алкохолното съдържание е толкова високо, че често домакините го използват като дезинфектант и почистващ препарат в домакинството, както и като средство за разпалване на огън. Строго забранен е в 13 американски щата поради опасност за здравето.

1. Водка „Wratislavia Spirytus“

Водка Wratislavia Spirytus

96%

Тази полска водка е най-силният алкохол в света. Тя спокойно може да бъде наречена „течен огън“. Главните суровини, използвани при производството ѝ са пшеница и картофи въпреки, че традиционно тези съставки не се смесват. Именно това съчетание обаче придава оригиналния вкус. Поради липсата на специфични аромати и своята абсолютна прозрачност, водката „Wratislavia Spirytus“ е идеална основа за всякакви алкохолни коктейли, както и в сладкарството. В чист вид не се препоръчва употребата ѝ, тъй като може сериозно да увреди здравето.