10-те най-добри ресторанта в света за 2024 г.
Брандът „50 Best“ е водещ авторитет в изследването и оценяването на световната кулинария и напитки, представяйки световните тенденции и подчертавайки предимствата на ресторанти и заведения от всички краища на Земята. През последните 20 години „50 Best“ дава ценни насоки чрез своите класации и събития на гастрономи и любители на коктейли, вдъхновявайки потребителите да пътуват в търсене на най-добрите ресторанти и питейни заведения, да се запознават с най-добрите готвачи и бармани, да следят тенденциите в кулинарията и напитките в световен мащаб.
Вижте 10-те най-добри заведения за хранене в света за 2024 г. според проучванията и оценките на специалистите от „50 Best“:
10. „Table by Bruno Verjus“
Париж, Франция
Ресторантът носи името на собственика си и негов главен готвач. 63-годишният Бруно Верюс минава през най-различни житейски опити и приключения преди да стигне до идеята да отвори свой ресторант – учи медицина, работи като предприемач в Китай, като фотограф, писател, радиокоментатор и кулинар. Неговото мото е „Нашият избор на храна оформя нашия свят“. „Масата“ всъщност е дълъг плот, по протежение на който са обособени места за посетителите. При това кухнята е отворена и те могат да наблюдават целия процес на приготовление на ястията, които са поръчали. Всяко ястие си има някаква човешка предистория и се приготвя с много грижи. Забавният Бруно не пропуска да побъбри с клиентите си и създава топла и уютна обстановка. Голяма част от рецептите, които приготвя, са се превърнали в емблематични, макар и да са странни на пръв поглед – например десерт, съчетаващ в себе си шоколад, каперси и хайвер.
9. „Quintonil“
Мексико сити, Мексико
Заведението предлага брилянтна мексиканска кухня, приготвена от енергичния и креативен екип на съпрузите Хорхе Валехо и Александра Флорес. Традиционните мексикански вкусове са резултат от комбинацията от местни съставки с модерни подправки и техники. Ресторантът носи името на зелена билка, която често присъства в ястията и напитките от менюто. Голяма част от използваните продукти се берат от градинката, разположена едва на 30 метра от заведението. Преди 3-4 години ресторантът претърпява редизайн и сега гостите могат да наблюдават процеса на приготовление на част от ястията. Хорхе Валехо извървява дълъг и успешен път в кулинарията преди да стигне до отварянето на своя ресторант. Сега харизматичното дуо на двамата съпрузи носи печеливша комбинация от топлина, енергия и изключителна храна, която кара посетителите да се връщат отново и отново.
8. „Atomix“
Ню Йорк, САЩ
Този ресторант се развива с бързи темпове във всяко едно отношение. Освен че успява да излезе от рамките на континенталната конкуренция в Северна Америка, за една година той се изкачва с 25 позиции и в световен мащаб. Заслугата за тези постижения е на съпрузите Парк – шеф „JP“ (Junghyun) и шеф Елия (Ellia). И двамата израстват в Корея и работят по целия свят, трупайки опит, преди да се наредят сред водещите световни готвачи. Установявайки се вече като съпрузи в Ню Йорк, през 2016 година те отварят по-непринудения ресторант „Атобой“, две години по-късно последван от луксозния „Атомикс“, а след това и „Наро“. Името на ресторанта се базира на корейската дума „ato“, означаваща „подарък“, което е точно това, което Паркс искат да дадат на света, предоставяйки непретенциозен, но брилянтен поглед върху съвременната корейска кухня в сърцето на Голямата ябълка. Топлото гостоприемство тук се допълва от вниманието към детайла. На гостите се предлага добре подготвено дегустационно меню от 12 корейски ястия – комбинация от вкус и текстура на световно ниво, сервирано в красива поръчкова керамика и придружено с обяснителна брошура за съставките, произхода и вдъхновенията за всяко ястие.
7. „Lido 84“
Гардоне Ривиера, Италия
Ресторантът на Рикардо и Джанкарло Каманини „Lido 84“ сервира типично италианска храна – просто не такава, каквато я познавате. Годините, посветени на изследване на местни съставки, стари книги с рецепти и международни готварски техники, съчетани с изкуство във всичките му форми и дълбоката страст да се постави клиентът на първо място, превръщат ресторанта в шедьовър. През 2013 г. Каманини купуват стара къща, кацнала на езерото Гарда, служила за семейни почивки и я трансформират в ресторант. Трапезарията е уютна, осеяна с еклектични произведения на изкуството, а когато времето позволява, масите се изнасят на терасата, директно с изглед към спокойните води на езерото. Единият готвач от дуото – Рикардо, е известен с това, че непрекъснато добавя нови ястия въз основа на последните си открития. Мартина пък е изкусен сладкар и нейните творения завършват удоволствието от посещението.
6. „Maido“
Лима, Перу
На японски „maido“ означава „добре дошли – поздрав, който екипът отправя към всеки, влизащ в този японски ресторант с перуанско сърце. Главният готвач Мицухару Цумура – „Мича“, играе ролята на екскурзовод в това пътуване из двете страни, съчетавайки японски техники и перуански съставки. Предците на Цумура се преместват в Перу през далечната 1889 г., така че той е роден в Лима, след това завършва програма за кулинарни изкуства в САЩ и накрая пътува до Осака, за да специализира в японската кухня. Завръща се в Перу през 2009 г. и отваря „Maido“. Желаещите да опитат дегустационното меню, могат да се насладят на 14 невероятни ястия. Предлага се и а-ла-карт меню, създадено със сезонни продукти и улова на деня. Въображението на готвачите работи безспир и винаги могат да изнедат гостите с хрумки, сервирани върху корали или ядливи камъни, направени от амазонски черни картофи, чоризо и сметана.
5. „Alchemist“
Копенхаген, Дания
Всичко, свързано с „Alchemist“ е, меко казано, странно. Ресторантът се намира в отдалечена част на Копенхаген с индустриални сгради и бивша корабостроителница. За да стигнете до него, трябва да минете през цялата индустриална зона. Накрая се озовавате пред тежките два тона бронзови врати с декорации, напомнящи за Нарния или Средната земя, които ви отвеждат в един мистичен свят. След няколкоминутно изчакване вратите се отварят автоматично и шоуто започва. Преживяването е разделено на няколко „акта“, превеждащи гостите през различни места, видове изкуство и необикновено майсторство. Всичко това е реализираната мечта на главния готвач и ръководител Размус Мунк за холистично изживяване при хранене. Масите са раположени под куполообразен таван, на който се прожектират различни пейзажи. При приготвянето на храната се използват най-добрите продукти, прилагат се класически и съвременни техники, но визията на ястията смайва и смразява неподготвените. Всичко в чинията се яде, но е направено във формата на череп, език, мозък, ковчег. кокоши крака и т.н. Въпреки че резервациите се разпродават за минути и списъците от чакащи са доста дълги, Мунк не лежи на лаврите си. Вместо това той използва вниманието, което получава, за да събере средства, за да нахрани бездомните хора в Копенхаген или да подпомогне намирането на решения за чиста вода за хората в Африка. Човек с мисия…
4. „Asador Etxebarri“
Атксондо, Испания
Разположен в тихо баско село между Билбао и Сан Себастиан, сред планини и зеленина, „Asador Etxebarri“ е ресторант, в който скромният баски готвач Виктор Аргуинзониз предлага ненадминато барбекю, което кара гастрономи от цял свят да пътуват до тук, за да опитат незабравимите му ястия от скромни съставки като мляко и говеждо месо. В малка кухня, пълна с направени по поръчка скари, проектирани от самия готвач, се творят елегантни ястия, в които съставката е крал – качеството е издигнато на висота и обикновено е местно производство. Тук няма молекулярна гастрономия, а просто се пече качествено месо, моцарелата, приготвена от местно биволско мляко се сервира върху най-сочните и сладки домати. Всичко е докоснато от скарата – от аншоато върху препечен хляб до млечния сладолед с червено цвекло. В просторната трапезария с изглед към селския площад клиентите се наслаждават на домашно приготвеното чоризо на Аргуинзониз и сезонни деликатеси като бебета змиорки и подобен на хайвер баски грах. Звездата на шоуто е сочният телешки котлет, който изглежда доста голям за една порция, но чиниите след него винаги се връщат в кухнята абсолютно чисти. За това всичко да е толкова вкусно в този ресторант, може би, допринася и фактът, че главният готвач Виктор израства на мястото, където сега се намира ресторантът, в къща без електричество и газ, където майка му и баба му готвят на огнището. В продължение на повече от 30 години той развива любовта си към готвенето на огън, оставайки скромен, въпреки че печели редица отличия като Chefs’ Choice Award и ресторантът му години наред стои в челните 50 позиции на най-добрите ресторанти в света.
3. „Diverxo“
Мадрид, Испания
Трите думи, които могат да опишат „Diverxo“ – купола на удоволствията в Мадрид, както и главния му готвач Дабиз Муньос, са хедонистичен, творчески, непредсказуем. Тук Муньос разширява гастрономическите граници до неузнаваемост. Неговата креативност е причината заведението да се окаже в челната тройка на класацията. Ястията от дегустационното меню на „Diverxo“ могат без преувеличение да бъдат наречени театрално представление. Муньос израства в Мадрид, а семейството му често се храни в заведение, където главен готвач е Ейбрахам Гарсия, който става вдъхновител на малкия Дабиз. След време той започва да готви из заведенията на родния си град, но за да расте в кариерата, се мести в Лондон, където работи в „Hakkasan“, „Nobu“, „Nahm“ и „Locanda Locatelli“. Завръща се в Испания през 2007 г., когато е на 33 години, отваря „Diverxo“ и съвсем скоро става вторият най-млад човек в света с три звезди Michelin, на 33 години. През 2012 г. той отваря по-небрежния „Streetxo“, а през 2022 г. „Ravioxo“, където предлага повлияна от азиатската кухня паста. Посетителите на „Diverxo“ не могат да не забележат темата за шантаво летящо прасе, което се появява из целия ресторант – по стени, завеси и дори съдове. Идеята на този мотив идва като отговор на ироничния израз „Разбира се, и прасетата може да летят“, който баща му казва в детството, когато момчето заявява, че един ден ще има ресторант. Така той иска да каже, че най-добре се смее този, който се смее последен.
2. „Disfrutar“
Барселона, Испания
Погледнато откъм улицата, входът на заведението се вписва съвсем в околната обстановка и нищо не говори за изненадата, която чака вътре. След тесния вход се разкрива светло просторно помещение с открита кухня, благодарение на което посетителите могат да наблюдават процеса на приготовлението на храната, която са поръчали. „Disfrutar“ отваря врати през 2014 г., когато тримата бивши готвачи на легендарния ресторант „Best of the Best El Bulli“ – Ориол Кастро, Едуард Шатрух и Матеу Касанас, след затварянето му, решават да обединят усилията си, за да покажат на света своите умения и креативност. Използвайки сравнително традиционни продукти, с помощта на новаторски и нетрадиционни техники, те създават изненадващи и удивително вкусни ястия. Менюто се променя няколко пъти в годината, непрекъснато се включват нови, иновативни хрумвания, така че гостите да изпитат максимално удоволствие от посещението си и да не го забравят. Доказателство за успеха на всичко това е и второто място, което заема „Disfrutar“ в тази световна класация.
1. „Central“
Лима, Перу
През 2008 г. Виргилио Мартинес открива в столицата на Перу ресторант „Central“ с идеята да предложи изискано преживяване на клиентите си, базирайки се на традиционни перуански продукти и техники на готвене. Заинтригувана от тази екстравагантна към онзи момент идея, към начинанието се присъединява и Пиа Леон. Малко по-късно те се женят и тя става втори главен готвач. Страстта на двамата към традиционнат перуанска кухня е толкова заразителна, че към екипа се присъединява и сестрата на Мартинес и тримата често пътуват надлъж и шир из страната, срещат се с производители, опитват необичайни съставки и измислят нови начини да ги сервират в чинията. Концепцията на „Central“ се развива през годините и постепенно се оформя меню, което отвежда вечерящите през безброй различни перуански екосистеми, категоризирани по надморска височина, като всяко ястие отразява произхода на съставките си. През 2018 г. съпрузите преместват „Central“ в просторната сграда Casa Tupac в квартал Баранко в Лима и така вече разполагат с голяма градина, изследователски център, където могат да предлагат своите творения, а освен това там се помещава и тяхното семейно жилище. През последните години Мартинес и Леон се превръщат в глобални посланици на перуанските вкусове в редица точки на света.