10-те най-вкусни салати в света
Кулинарният пътеводител „Тейст Атлас“ (Taste Atlas) състави класация на 50-те най-добри салати в света. За наша гордост три традиционни български салати са включени в първата десятка, а първото място в класацията заема нашата овчарска салата.
10. Фатуш
Фатуш е една от най-популярните салати в Ливан, Сирия, Израел, Палестина, Йордания и Ирак. Тя е много проста и освежаваща. Приготвя се с престояла традиционна питка хляб като основа, към която се прибавят останалите съставки. Питката се накъсва или нарязва на малки хапки, след което се препича, пече се на скара или се пържи. След това се смесва с различни зеленчуци като маруля, репички, хрупкави краставици, чери или обикновени домати, чушки, лук и понякога чесън. Всички съставки се нарязват и се смесват с обилно количество подправки – най-често мента и магданоз. Последният щрих към тази автентична салата е дресингът, който обикновено се прави със зехтин, лимонов сок, сироп от нар и естествено – сумак. Той може да бъде добавен към дресинга или директно да се поръси върху готовата салата. Придава на салатата леко тръпчив вкус и пикантност, които идеално се съчетават с нежните вкусове и аромати на пресните подправки и зеленчуци. Оригиналният фатуш се приготва по много разнообразни начини в зависимост от индивидуалните предпочитания – могат да се добавят и хрупкави семена от нар, маслини, кисело мляко и сирене фета.
9. Мизерия
Освежаваща и лесна за приготвяне, салатата Мизерия е една от най-известните полски салати. Състои се от тънко нарязани краставици, които се овкусяват със сол и черен пипер, след което се смесват с кремообразна заквасена сметана или кисело мляко. Съществена част от тази салата е шепа прясно нарязан копър – една от любимите билки, използвани в полската кухня. Незадължителните съставки могат да включват изстискан лимонов сок, лук, магданоз, мента, а някои дори поръсват със захар. Обикновено се консумира през лятото, но може да се приготви и извън сезона на краставиците. Мизерия е перфектна гарнитура към обилни и питателни месни ястия или всякакви ястия с ориз или картофи.
8. Гръцка салата
Гръцката салата, известна още като селска салата или хориатики, е национално ястие на Гърция. Някога за фермерите това е било обикновено селско ястие – те са брали най-популярните зеленчуци от градината и са ги смесвали. Гръцката салата се състои от домати, нарязани на четвъртинки, нарязан червен лук и резенчета краставица. В зависимост от региона може да има и маслини, зелени чушки, сирене фета, риган, сол, черен пипер или типичен дресинг от зехтин и лимон или оцет (по желание). Когато в салатата има сирене фета, то обикновено се нарязва на филийки, но в някои случаи се разбърква с вилица до леко натрошаване.
7. Уакаме
Салата Уакаме е традиционна японска салата. Въпреки че има много версии, тя обикновено се приготвя с водорасли уакаме, соев сос, мирин (японско оризово вино), сусамово масло, сок от юзу (най-популярният цитрусов плод в Япония), настърган джинджифил, сусамови семена, оризов оцет, люспи чили или лют червен пипер.
Изсушеното уакаме се накисва във вода, отцежда се, след което се нарязва и се смесва с останалите съставки. След като е готова, салатата уакаме се гарнира със сусам и се сервира веднага.
6. Снежанка
Една от традиционните салати в България е класирана на шесто място в света. Името идва от преобладаващо белия ѝ цвят. Това е освежаваща салата, приготвена от краставици, чесън, копър, олио, сол и основното българско – изцедено кисело мляко. Понякога към салатата се добавят орехи, печени чушки и наситнен магданоз според личните предпочитания. Снежанката винаги се сервира студена, като предястие, мезе, гарнитура. Когато се сервира като мезе, традиционно се придружава от алкохолни напитки.
5. Доматена салата
Salată de roșii или салата от домати е просто ястие, което е характерно за румънската кухня. Подготовката е сравнително проста, тъй като се състои от нарязване на домати на парчета и смесването им с дресинга, който се прави чрез комбиниране на зехтин, балсамов оцет, лук и чесън с подправки като мащерка и босилек. Този вид салата обикновено се яде с пресен хляб или се комбинира с извара, а може да служи и като топинг за брускети. Консумира се охладена, а собствените сокове, които се отделят придават още по-богат вкус.
4. Шопска салата
Шопската салата е традиционна студена салата и е едно от националните ястия на България. Тя може да се намери в почти всички български ресторанти. Сервира се през всички сезони, въпреки че най-вкусна е през лятото, когато зеленчуците са пресни и местни. Състои се от нарязани домати, краставици, лук, печени или сурови чушки и българско сирене. Интересен факт е, че тази салата е създадена през 50-те години на миналия век, когато български топ готвачи са помолени да създадат ястия, които да привлекат туристи в страната. Зеленчуците обикновено се посоляват, заливат се със слънчогледово олио и отгоре се поръсват с настъргано сирене.
3. Мечуя
Mechouia е тунизийска салата, приготвена с печени, едро нарязани лук, чушки, домати и чесън, поляти със зехтин и подправени с кимион, сол и черен пипер. Обикновено се гарнира с твърдо сварени яйца, маслини или риба тон. Салатата може да се сервира самостоятелно, но често се сервира и върху препечен хляб или филийки франзела. В Тунис най-често се сервира в традиционните ресторанти като част от микс от мезета.
2. Мезе Дакос
Дакос или нтакос е традиционно критско ястие, състоящо се от сух ечемичен сухар, наречен паксимади, покрит с натрошено сирене мизитра, нарязани зрели домати, цели маслини, каперси, пресен риган и няколко обилни капки висококачествен зехтин. Препоръчително е да се използват сортове маслини като Koroneiki, Lianes или Tsounates. Традиционно се използва сирене Myzithra, а не фета, която обикновено се предлага туристическите ресторанти. Сухарът често се натрива внимателно с малко парче чесън и леко се поръсва с морска сол.
1. Овчарска салата
Овчарската салата е вариация на шопската салата. Основните съставки са аналогични – краставици, домати, лук, чушка и сирене. Тук обаче се добавят гъби, яйца и шунка. Салатата обикновено се залива с растително масло, оставя се да почине няколко минути и след това е готова за консумация. Особено популярна е през лятото. когато се използват сезонни зеленчуци и вкусът е значително по-свеж.
Източник: tasteatlas