10 от най-полезните алкохолни напитки
Да се говори за здравословен алкохол е малко странно за повечето хора, но пък може да се замислим за някои негови качества. Ако не броим опиянението и това, че тялото ни третира алкохола като токсин, можем да погледнем под друг ъгъл и да видим цялостния здравен профил на коктейлите – тяхната хранителна стойност, калорийна им стойност, потенциала за получаване на витаминни порции от плодовете и зеленчуците в тях, съдържанието на захар, антиоксидантните и лечебни им свойства. Плюс вкус.
За да избегнете някои от отрицателните физически ефекти като махмурлук, наддаване на тегло, нарушаване на съня, хубаво е да се придържате към напитки, които са с по-ниско съдържание на захар, съдържат чист алкохол и са с по-малко калории. И разбира се, не трябва да забравяте мярката и да не се придържате към принципа „алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества“ 🙂
Вижте няколко питиета, които са най-здравословни сред алкохолите:
Блъди Мери
Свежите зеленчуци в коктейла като домати, хрян, целина, правят този коктейл изключително полезен – от една страна има много хранителни вещества, от друга, калориите са малко. Доматеният сок е източник на ликопен, който е полезен за простатата, катехини – за кожата, зеаксантин – за очите, витамин А, флавоноидни антиоксиданти, витамин С и калий. Хрянът е ефикасен при настинки, притежава и свойствата на аналгетик и антибиотик. Целината понижава кръвното налягане, облекчава безсънието, предотвратява камъни в бъбреците и помага при храносмилателни проблеми. И всички те са ефективни борбата с рака.
Водка със сода
Един от най-здравословните коктейли поради ниското съдържание на калории и захар, което ни спестява излишни килограми. Освен това газираната вода е хидратираща, а ако се добавят и малко цитруси, получаваме и витамин C. Водката пък подобрява кръвообращението и помага за развитието на колатералните съдове, които свързват сърцето с белите дробове.
Греяно вино
За греяно вино се сещаме главно по зимните празници, но можем да им се наслаждаваме целогодишно. За някои може да е изненада, но всъщност има доста ползи от тази напитка. Червеното грозде, а следователно и червеното вино съдържа ресвератрол, който е фактор срещу заболяване от Алцхаймер. Освен това питието намалява лошия холестерол, антиоксидантите в него поддържат доброто състояние на кръвоносните съдове. Една чаша греяно вино може да подсили ролята на имунната система и да ни предпази от вируси и настинки. Оказва се, че е полезно и за костите и тъканите като даже притъпява артритни болки. Подправките, които всеки добавя по желание към греяното вино също казват думата си – индийското орехче подпомага детоксикацията на тялото, карамфилът подобрява храносмилането, плодовете носят своите витамини… Не е за пренебрегване и фактът, че греяното вино предотвратява и стареенето на кожата. От гледна точка на диетолозите, е хубаво да се подбират сухи сортове вина, за да се намали приемът на захари.
Маргарита
с прясно изцеден сок от лайм
Няма нищо по-освежаващо от Маргарита в топъл ден, но и през зимата е любима напитка за мнозина. Класическата рецепта включва сол, лед, текила, сок от лайм, коантро или Трипъл сек. Хубавото е, че този коктейл съдържа минимално количество калории, даже съществува диета, която включва Маргарита в себе си. Пресният сок от лайм, лимоновият сок са носители на добре познатите ни витамини, които се съдържат в цитрусите. Солта допринася за солевия баланс на организма. Във времето класическата рецепта се е дообогатила според различните предпочитания и мнозина добавят и други съставки – плодове, авокадо, та даже и люти чушки халапеньо. а всички те ностя със себе си допълнително полезни вещества и витамини.
Нискокалорична бира
Според някои учени лечебните свойства на бирата са на второ място след гроздето. Нискокалоричната бира е измислена с идеята да се намалят отрицателните последствия при хора, които редовно употребяват тази напитка. Ползите от бирата обаче са известни още от древността – шумерите са изплаквали устата с бира, за да се справят със зъбобола. Антиоксидантите и флавоноидите в бирата са различни от тези във виното, но все пак могат да се похвалят с някои значителни хранителни ползи заедно с други съставки като витамини от група В, фосфор, фолат и ниацин и дори високи нива на калций и магнезий. Тази напитка от ечемик помага за възстановяване на стомашната лигавица в случай на пептична язва, дуоденит, гастрит. Екстрахиращите компоненти на хмела имат аналгетичен, успокояващ и дезинфекциращ ефект. При диабет, инфекциозни заболявания, фурункулоза, акне и други кожни заболявания, се препоръчва прием на бирена мая през устата, а също така се правят и мехлеми на тази основа. Редовната консумация на малки количества бира намалява риска от инфаркт, тъй като тя съдържа и полезен холестерол, който помага за прочистване на кръвоносните съдове от различни вредни отлагания и леко понижава кръвното налягане. Важна полза от бирата е и нейният диуретичен ефект. Бирата е важен източник на здравословен силиций, който намалява риска от развитие на мозъчна атрофия, нарушение на говора и дезориентация.
Сангрия
Има буквално хиляди рецепти за сангрия, така че ако за вас е важно количеството калории, търсете такива, които използват повече плодове и по-малко захар. Комбинацията от вино и плодове може да донесе доста ползи – от балансиране на чревната флора до намаляване на риска от атеросклероза. Умерената консумация води до по-добро снабдяване на кръвта с кислород, намалява и вредния холестерол. Като цяло, виното и плодовете, които са двете основни съставки на сангрията, предлагат множество хранителни стойности поради съдържащите се в тях минерали, като магнезий, калий и фосфор, и витамини А и С, което прави напитката антиоксидант и здравословен продукт.
Текила
Доста научни работници твърдят, че текилата е депресант, но пък на широката публика тя е добре позната като напитка, която приповдига настроението. Спорещите върху тази тема имат доказателства и в двете посоки. Във всички случаив сравнение с голяма част от алкохолите, депресивните ѝ качества са значително по-малко. Според някои проучвания захарите в текилата не променят нивата на кръвната захар, както другите алкохоли.
Уиски
Освен че качественото отлежало уиски е най-малко вероятно да причини махмурлук, то има и полезна лечебна стойност. Както и червеното вино, то помага за предпазване от коронарна болест на сърцето като повишава нивото на антиоксиданти в тялото. Думата уиски идва от „uisge beatha“, което на келтски означава „вода на живота“. 30 до 60 мл уиски от време на време няма да ви напият, нито ще се отразят негативно на здравето ви, но ще са достатъчни за здравословното стимулиране на редица важни телесни функции. Уискито не причинява напълняване, тъй като съдържа малко калории и нула мазнини и холестерол, така че не носи риск от хронични заболявания, причинени от транс-мазнини. Калориите и въглехидратите, които то съдържа са под формата на алкохол, а това са прости захари, които бързо се разграждат и се използват като енергия в тялото. Антиоксидантите в него понижават риска от сърдечен удар и инсулт като намаляват вредния холестерол и дори стимулират полезния холестерол. Елаговата киселина пази ДНК-то да не влиза в контакт с канцерогени, като по този начин подпомага борбата с рака. Уискито спомага предпазването на тялото от последиците от химиотерапията. Употребата на умерени количества уиски снижава риска от болестта на Алцхаймер и деменция, но пък прекаляването с него води до обратен ефект.
Червено вино
Червеното вино е широко признато като една от най-здравословните алкохолни напитки. То е сравнително нискокалорично и има доказани ползи за здравето – богато е на антиоксиданти. Според множество проучвания пиенето на умерено количество червено вино с алкохолно съдържание от 12% до 15% дневно може да спомогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Червени вина от някои сортове с високо съдържание на фибри пък понижават нивата на лошия холестерол.
Ябълков сайдер
Историята на сайдера е дълга – за родина на напитката се смята Франция, но за ябълково вино се говори още в древен Рим. То се е сервирало преди стотици години и в двора на руската аристокрация. През Средновековието е употребявана широко, тъй като ябълката е лесно достъпен плод, а и приготвянето на самото вино не е сложно. Понякога към ябълките се добавят и круши. За да се обогати вкусът и ароматът се прибавят захар и различни подправки според индивидуалния вкус. Сайдерът е освежаваща напитка, съдържаща почти толкова антиоксиданти, колкото червеното вино. Фактът, че той се приготвя чрез естествена ферментация на натурални продукти, говори и за ползите от него. Неоспоримо е наличието на множество витамини и минерали в него вит. С, ретинол, калций, фосфор, йод. Танинът и пектинът, съдържащи се в него са изключително полезни за работата на храносмилателната система. Калоричното съдържание на напитката е доста ниско и няма почти никакви мазнини, така че може да се използва дори от хора, спазващи диета.