Най-смъртоносното дърво на планетата
На пръв поглед – дърво като дърво…
Нарича се Манчинела (Hippomane mancinella), но е известна и като Ябълката на смъртта, Дървото на смъртта.
Принадлежи към семейство Млечкови и е разпространено в Северна Америка. Среща се предимно по пясъчните плажове на Карибите и Мексиканския залив, но го има и на други места.
Короната му е чадъровидна, листата и плодовете приличат донякъде на тези на ябълката, поради което го наричат още и плажна ябълка. Плодовете са красиви, ароматни и примамливи…
Проблемът е, че като представител на Млечкови, във всяка част на растението се съдържа млечнобял сок, който е изключително токсичен. При контакт с него, по кожата се появяват мехури като от силно изгаряне. При отхапване от вкусния ароматен и сочен плод, първоначалното удоволствие бързо се превръща в ад – спазми в гърлото, непоносимо парене, остра болка в стомаха, усещането е като че ли сте изпили сярна киселина… Поглъщането му може да доведе до тежък гастроентерит с кървене, шок и бактериална инфекция, както да блокира дихателните пътища поради оток.
Токсините, съдържащи се в млечния сок на манчинелата са силно разтворими във вода и затова при дъжд е опасно да се криете под дървото – дъждовните капки, стичащи се от него могат да причинят сериозни алергични реакции и изгаряния. Опасно е даже да паркирате автомобила си под дървото, тъй като млечният сок силно уврежда боята.
Поради голямото съдържание на отрови, при горене димът от дървесината дразни силно очите и обонянието – регистрирани са случаи на тежки възпаления на дробовете и очите, дори временна слепота.
Въпреки, че е толкова опасна, манчинелата се използва при производство на някои лекарствени препарати – кората е подходяща за приготвяне на лапи срещу отоци, а сушените плодове се ползват като диуретик. Екстракт от плодовете на манчинелата се използва за лечение на слонска болест (елефантиаза).
Дървесината, макар и отровна, се използва за производство на мебели, тъй като е с добри качества – твърда, лъскава, издръжлива, с фина и еднородна текстура. Обработва се лесно и попива добре лакове. Предварително обаче тя трябва да бъде добре изсушена на слънце, за да се избегне въздействието на млечния сок.
Въпреки всички отрицателни качества, които притежава, манчинелата не е унищожена от човека (който знаем, че е способен на това), тъй като играе ценна роля в местните екосистеми – тя е отлична ветрозащитна преграда и защитава плажовете от бреговата ерозия.
Интересен е фактът, че въпреки силната токсичност на манчинелата, има представители на дивата фауна, които се хранят с плодовете и даже живечт в короната ѝ. В исторически план е известно, че индианците правели отровни стрели от манчинелата, както и отравяли водата на враговете си, пускайки вътре листа от дървото.
Манчинелата е вписана в книгата за рекорди на Гинес като най-опасното дърво в света.
На повечето места, където има хора, тези дървета са обозначени с ярки табели с предупредителни надписи.