Най-скъпият лимон

Фингър лайм

Наричат го „хайверен лайм“ или „фингър (пръстов) лайм“, а латинското му име е Microcitrus australasica.

Самото растение представлява бодлив храст, понякога развиващ се до малко дърво със зелени, по-дребни от повечето цитрусови елипсовидни листа. Расте естествено в низинните субтропични и тропични дъждовни гори в крайбрежния граничен район на Куинсланд и Нов Южен Уелс, Австралия.

Плодовете на този вид лимон са ядливи, имат продълговата форма, наподобяваща човешки пръст („фингър лайм“) и достигат на дължина до 10 см и диаметър 2-3 см. Кората им е релефна и тънка, но здрава. Обагрена е в най-различи цветове – зелено, червено, оранжево, жълтеникаво, кафяво, пурпурно, бордо и дори черно. Тя подлежи на изсушаване и може да се ползва като подправка.
Интересна всъщност е месестата част на плода, която представлява съвкупност от топчести сочни образувания, отделени едно от друго и напомнящи хайвер на риба, чийто сок е кисел като на другите видове лайм. Именно тази консистенция на пулпата е причина за едно от имената на плода – хайверен, а цветът ѝ също може да варира в нюанси на зелено или розово, бледо липаво-зелено, бледорозово, коралово и алено.

В Австралия това ендемитно растение се предлага в ресторантите като подправка или гарнитура към пресни стриди и др. И въпреки, че този екзотичен плод набира голяма популярност по света през последните години, всъщност той е консумиран от австралийските аборигени в продължение на хиляди години, тъй като растението е естествено растящо в онези ширини. Интересът към хайверния лимон се пробужда през втората половина на миналия век, когато ученият д-р Джо Фър донася клонки от екзотичното растение в Калифорнийския университет. Скоро след това растението започва да се култивира за целите на хранителната индустрия. Това довежда до сериозно генетично експериментиране с вида и се появяват различни хибридни форми.

Варианти на хайверния лайм започват да се отглеждат в различни части на света, но все още този плод се смята за рядкост и затова и цената му е доста висока. Търсенето му на европейските пазари е изключително високо, счита се за много скъп гурме продукт. Използва се като гарнитура към високо естетически презентирани гурме ястия в скъпи ресторанти. Цената за килограм плод достига до 150 долара.

giantpinkfingerlimes2021800w1067h140k_900x