Най-добрият бърбън за 2024 г.
В резултат на едно от най-престижните състезания в света за отлежали спиртни напитки – „Световни награди за уиски“, за най-добро сред най-добрите уискита за 2024 г. е обявен 12-годишният бърбън „1792 Aged Twelve Years“, произведен от „Barton 1792 Distillery“ в Бардстаун, Кентъки.
Тази напитка е за почитателите на сладникавия вкус. Това е уиски, което предлага букет от аромати, наситен с прегорена захар и меласа. То се плъзга по езика в начална вълна от карамел и захаросани плодове. А разделителният профил е най-добре определен като черешова бомба, или по-точно тъмно мараскино.
Дестилиран е по рецепта с високо съдържание на ръж – приблизително 15-18% от общия състав, а останалите съставки са приблизително 75% царевица и малко под 10% малцов ечемик. Сътворен е от най-старата напълно работеща дестилерия в Бардстаун, Кентъки, създадена през далечната 1879 г., притежавана и управлявана от Sazerac Company, Inc. – частна американска компания за алкохолни напитки, собственост на милиардера Уилям Голдринг и семейството му.
За да стане ясно защо бърбън печели наградата за най-добро уиски, ще споменем разликите между двете напитки. По принцип съществува сентенцията, че всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски е бърбън.
Уискито е напитка, дестилирана след ферментацията на пшеница, ръж, ечемик, царевица, която след това отлежава в дървени бъчви и се произвежда навсякъде по света.
За да бъде наречено едно уиски бърбън, е необходимо да отговаря на определени изисквания – освен че продуктът трябва да е от един сезон и един дестилатор в една дестилерия, той трябва да е произведен в САЩ, да съдържа поне 51% царевица, да отлежава в нови, но овъглени дъбови бъчви, да е дестилиран до не повече от 160 и да не съдържа ароматизиращи, оцветяващи или други добавки. Има даже строги правила за правене на бърбън, описани в закона на Бонд от 1897 г.