Най-вкусните традиционни български храни
Всеки един народ има своя традиционна кухня, възникнала и съхранена във времето в зависимост от много фактори – климат, религия, местни растителни и животински видове, вкусови предпочитания и т.н. Многообразието на храните по света е огромно и интересът към различните кухни е голям. Има даже вид туризъм – кулинарен, базиращ се именно на този факт.
България също има своята традиционна кухня, която е любима не само за нас, но предизвиква интереса и на чуждестранните туристи.
Вижте най-любимите и традиционни български храни:
Българско кисело мляко
Прокисналото мляко съществува по цял свят от дълбока древност и се приготвя и ползва в различни форми от различните народи. Българското кисело мляко обаче се смята за едно от най-древните като произход, както и най-полезно за здравето. Това е доказано и официално от д-р Стамен Григоров, който открива бактерията Lactobacillus bulgaricus, предизвикваща ферментацията на млякото. Тази специфична ферментация прави нашето кисело мляко освен вкусна, пълноценна и балансирана, също така и храна, заредена с много ползи за здравето, богата на нутриенти – калций, калий, магнезий, цинк, фосфор, селен, тиамин, рибофлавин, витамини B5, B6 и B12 и аминокиселини, които дават енергия. То подпомага храносмилането, поддържайки здравето на чревния микробиом, снижава риска от сърдечно-съдови заболявания като понижава „лошия“ холестерол, спомага неутрализирането и извеждането на токсините от тялото, има противотуморна активност, забавя процесите на стареене, спомага имунната функция.
Баница
Баницата е традиционна за българина храна. Едва ли има домакиня, която да не може да прави баница. Плънките, които се ползват за направата ѝ са разнообразни – сирене, извара, лапад, зелении, ориз, кайма, зеле и т.н. Начините на приготвяне също са много и зависят от предпочитанията, уменията и тайните на домакинята. За улеснение в магазините се продават готови кори, но за чуждия турист е атракция да наблюдава традиционните начини на приготвяне на баница – баба с престилка точи или дърпа тесто до получаване на почти прозрачни кори. После ги надипля или навива, прибавяйки желаната плънка и пече до получаването на вкусната и ароматна красота.
Мекици
Топлите и пухкави мекички са друга традиционна българска закуска. И също като баницата се приготвят по най-различни начини. Всяка домакиня си има своя рецепта и хитрости, за да може да се похвали с най-хубавите мекички. Поднасят се със сирене, захар, сладко и др.
Миш-маш
В България растат страхотни зеленчуци. Чушки, домати, лук са първото нещо, за което се сещаме, когато говорим за селска градина. Съвсем естествено от тези най-популярни за страната ни зеленчуци да се приготвя бърза манджичка и това е именно миш-машът. В летните дни не може без него. Запържват се лук, нарязани печени чушки и домати, прибавят се яйца и сирене и… готово! Лесно и вкусно.
Таратор
Традиционен тандем – лято и таратор. В горещите летни дни едно от най-приятните ястия е студеният таратор. Чужденците го наричат студена лятна супа и го определят като освежаващ, вкусен, ароматен, подправен с пресен чесън, копър, магданоз и поръсен с орехи. За нас той присъства почти във всеки дом, почти всеки ден през топлата част от годината.
Пълнени чушки
Отново чушките са на фокус. Пълнени с ориз и кайма, те са любимо и традиционно ястие на българина, но се харесват и от чужденците. Не е за пренебрегване и вариантът на пълнени чушки с яйца и сирене. Когато ястието е допълнено и с вкусен и нежен сос, удоволствието от него е гарантирано.
Пататник
Пататникът е традиционен за Родопите и това е обяснимо – там се отглеждат едни от най-вкусните картофи, а именно те са основата на това ястие. Всеки един турист из селата на тази планина – било то българин или чужденец, не пропуска да си поръча пататник в местните заведения. Приготвя се от настъргани на едро картофи, лук, сол и джоджен, които се омесват и пекат в тиган на бавен огън, като по желание може да се добавят месо, сирене или яйца.
Мусака
Мусаката е най-популярното и традиционно ястие в България и с право може да се нарече царица на българската кухня. Винаги, когато се налага да зарадвате някого с вкусно ястие, можете да заложите на нея. Вариантите за приготвянето ѝ са много, но все пак най-важни за добрия вкус са заливката и подправките.
Капама
Едно най-вкусните и богати български ястия, любимо както за българите, така и за чужденците. Тя е типично зимно блюдо и се приготвя по Коледа. Причина за това е необходимостта от няколко вида месо, кисело зеле и дълго време за приготвяне. Но пък търпението и цената си струват, защото удоволствието от консумацията ѝ е голямо.
Боб с наденица
Бобът във всяка една форма е символ на българската национална кухня, а бобът с наденица е едно от най-вкусните и най-обичани български ястия, подходящо за делник и за празник, за обяд и за вечеря. Харесвано е и от чуждите туристи.